Motor

Motorrijbewijs halen:

Niets is fijner dan de vrijheid die je op de motor ervaart. Omdat motorrijden 1 van Arjen zijn grootste hobby’s is, heeft hij sinds november 2019 van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij leert je met veel plezier en passie alles wat je moet kunnen en weten om veilig en zelfstandig met de motor op weg te kunnen.

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en twee praktijkexamens doen (voertuigbeheersing en verkeersdeelname).

Ben je 20 jaar of ouder dan mag je voor de middelzware motor (A2 max 35 kW.). Je moet dan een theorie-examen en twee praktijkexamens doen (voertuigbeheersing en verkeersdeelname).

Ben je 17, 18 of 19 jaar dan krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1 max 125cc/11 kW.) Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor het rijbewijs A1.

Ben je 21, 22 of 23 dan kun je voor het rijbewijs A (code 80). Je doet dan examen op een motor onbeperkt (minimaal 50 kw.) Je mag daarna alleen rijden op een motor met een maximaal vermogen van 35 kw. Na minimaal 2 jaar ( of eerder als je 24 bent ) heb je recht op je rijbewijs A onbeperkt. A

Op dit moment hebben wij alleen een motorfiets van 50 KW tot onze beschikking en kun je dus bij ons lessen voor je A rijbewijs of het A rijbewijs met code 80. (dus vanaf 21jaar)
Het halen van je A1 en A2 rijbewijs is bij ons nog niet mogelijk.

De Lessen:

Het begin van de opleiding staat in het teken van voertuigbeheersing. De oefeningen voor voertuigbeheersing doen we in een verkeersluwe omgeving. Arjen legt alle oefeningen helder en duidelijk uit en doet het een keer voor, eventueel met jou achterop. Door het doen van deze oefeningen raak je vertrouwd met de motor, train je voor het examen en je leert technieken die je op de weg moet toepassen.

Zodra het verantwoord is gaan we de openbare weg op. Jij met de lesmotor en Arjen met de volgmotor achter je aan. Onderweg sta je met Arjen in verbinding, zodat Arjen je duidelijke instructie kan geven en jij alle vragen kan stellen die je wil stellen. Wij zijn een van de weinige rijscholen met 2 weg communicatie. Meestal heb je als leerling alleen een oortje in om de instructeur te horen. Wij vinden 2 weg communicatie belangrijk voor de veiligheid en het leerproces. Uiteraard stoppen we regelmatig voor evaluatie en uitleg.

Voor overtredingen ben je zelf aansprakelijk. Het is dus van belang dat je de theorie kent. Als je geen autorijbewijs hebt, mag je pas zelfstandig de weg op als je het theorie-examen voor de motor hebt gehaald.

Wat als rode draad door de gehele rijopleiding heenloopt is VEILIGHEID. Je kunt daar zelf heel veel aan doen! Denk bijvoorbeeld aan het anticiperen op gevaarlijke situaties en het daarbij aanpassen van positie en snelheid en ook het toepassen van geleerde technieken. Op het EXAMEN wordt daar natuurlijk ook op gelet!

Examens:

  • Theorie-examen
  • Praktijkexamen Voertuigbeheersing (AVB)
  • Praktijkexamen Verkeersdeelneming (AVD)

Theorie examen:

Wanneer je het motorrijbewijs wilt halen, moet je eerst in het bezit zijn van een theorie certificaat, ook als je je rijbewijs B al hebt. Zonder geldig theorie certificaat mag je geen AVD examen doen. theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan je er maximaal 6 fout mag hebben.
Op de website van het CBR kun je het theorie-examen reserveren.

Examen voertuigbeheersing (AVB)

Bij het examen voertuigbeheersing moet je laten zien dat je de controle hebt over de motor. Er zijn in totaal 12 oefeningen, waarvan je er op het examen 7 moet laten zien. De oefeningen zijn verdeeld in vier clusters en uit elk cluster is een oefening verplicht.

Als je een B rijbewijs hebt hoef je nog een theorie certificaat te hebben om dit examen te kunnen doen.
Zonder een behaald AVB examen kun je geen AVD examen doen.

Het AVB examen wordt in Alkmaar of Heerhugowaard afgenomen, er is helaas geen mogelijkheid in Den Helder.

Examen verkeersdeelneming (AVD)

Voor vele het spannendste examen, logisch. Want nu komt het erop aan. Als je dit examen haalt ben je helemaal klaar en mag je zelf de weg op! Uiteraard ga je pas op examen als je er helemaal klaar voor bent, we willen natuurlijk dat je in 1 keer slaagt. Tijdens je lessen wordt je optimaal voorbereid zodat de slagingskans het hoogst is. Dit examen bestaat uit een examen rit waarbij de examinator met je instructeur in de auto achter je aan rijd. Je ontvangt de route onderweg via de portofoon in de helm.

Dit examen wordt wel gewoon in Den Helder afgenomen.

Voor verrassingen kom je niet te staan, want vanaf de allereerste les instrueren we je volgens de richtlijnen van de Rijprocedure A. Voor de examinator zijn deze richtlijnen ook leidend.

De motorfiets: Je rijd tijdens de lessen op een Kawasaki Z650, uiteraard in onze huisstijl; Legergroen. We hebben voor deze motorfiets gekozen omdat hij handzaam en wendbaar is. Het is een makkelijke motorfiets, waar iedereen mee kan rijden. Ook qua gewicht en grootte is het een ideale motorfiets. Of je nu klein of wat groter van stuk bent, met deze motorfiets kun je goed overweg. Kleding: Wij beschikken over motorkleding, schoenen en helmen in een aantal maten. Hier kun je natuurlijk gratis gebruik van maken tijdens je lessen. Maar als je van plan bent direct te gaan rijden zodra je je rijbewijs hebt, is het aan te raden alvast eigen kleding te kopen. Dit scheelt je namelijk de tijd die je kwijt bent aan het omkleden en zo wordt je lestijd optimaal benut. Het is niet wettelijk verplicht motorkleding te dragen, maar bij ons staat de veiligheid voorop en we geven dan ook geen les zonder motorkleding.